Sosyal Medya, teknolojinin gelişmesiyle ve bizlerin hayatının bir parçası olmaya başlamasıyla beraber hayatımızda yerini almaya başladı.

Yediden yetmişe çoğu insan, özellikle de teknolojiye ulaşabilen kitleler hızlı bir şekilde sosyal medyayla bir bağ oluşturdu.

2022 Sosyal Medya Trendleri

Bu bağ 2020 yılının en büyük gündemi olan pandeminin ortaya çıkışıyla beraber daha da sağlamlaştı. Sosyal medya platformlarına gösterilen ilgi giderek büyüdü ve yeni kullanıcılara bu mecralar merhaba dedi.

Kısıtlanan sosyal hayatımıza sosyal medya bir kurtarıcı oldu. Sosyal medya sayesinde etkileşimde kalabildik. Aynı zamanda haberleri farklı kaynaklardan öğrenme ve incelemeye imkânımız oldu. Mizahı paylaşımlar hepimizi güldürdü.

Ekonomik olarak ele aldığımızda ise çoğu marka sosyal ticaret işine girerek, pazarlama stratejileri geliştirerek istediği hedef kitleye ulaştı. E-ticaret içerisinde, uzun süredir olan diğer birçok firma ise kullanıcı sayısını artırarak yeni müşteriler kazandı.

2022’de sosyal medya hayatımızda nasıl varlığını ve etkileşimi artırarak yer almaya devam ediyor, gelin birlikte göz atalım.

2022’de Etkileşimi Yükselen Sosyal Medya Platformları

Sosyal medya denince ilk akla gelen iki uygulama Facebook ve Instagram oluyor.

Tahtını bırakmayan, neredeyse hepimizin eski dostu ve son zamanlarda genellikle 45-54 yaş arasının en kalabalık grubu oluşturduğu Facebook; video pazarlaması, çevrimiçi alışveriş deneyimi ve yeni efektleriyle yükselişte yerini koruyor.

Instagram’ın popülerliği ise gün geçtikçe artıyor. Uygulama içi alışveriş trendi, kısa videoların, ürün tanıtımı olan canlı yayın ve gönderilerin de etkisiyle, etkili pazarlama yapmak isteyenlerin önceliği oluyor.

İnfluencer’ların etkileşimi yüksek sosyal medya hesapları ve sosyal medya üzerinden paylaştıkları canlı videolar, video içeriklerinde bahsettikleri, reklamı yaptıkları ürünler hayranlarında ve takipçilerinde satın alma içgüdüsüne sebep oluyor.

Son dönemlerin popüler uygulamalarından olan Youtube’da ise ‘’Nasıl yapılır?’’ videoları yükselişini sürdürüyor. Canlı yayın videolarına ilgi büyüyor. Ürün inceleme videoları sayesinde tüketiciler YouTube’u alışveriş rehberi olarak diğer sosyal medya platformlarına kıyasla tercih ediyor.

Hashtaglerin evreni olan Twitter gündem konu olunca itibarını koruyor. Yeni güncellemeleriyle etkileşimi yüksek ve eğlenceli olma yolunda ilerliyor.
Bu platformları, TikTok, Linkedln, Snapchat ve Pinterest gibi uygulamalar takip ediyor.

TikTok

tiktok

Sosyal medya eğilimleri, henüz küçük olsa da dikkat etmeye değer platformların varlığına dikkat çekiyor. İşte TikTok böyle bir platform.

Kullanıcı sayısı her geçen gün artıyor. Bunun başlıca sebeplerinden biri çabuk sıkılmaya eğilimli oluşumuza uyum sağlayan kısa videoları ve sonsuz video akışı ile bizi platformunda tutmayı başarması.

Haraketli video formatını, sosyal ticaretiyle birleştiren markalar kısa sürede vermek istediği mesajı kullanıcılara aktarabiliyor. Özgün ve ilgi çekici video sunabilen markalar başarıyı yakalıyor.

TikTok’un hem üretici hem de tüketici olarak tercih edilmesinin sebeplerinden biri de her yaşa hitap eden pratikliğinden geliyor. Bu sebeplerlede TikTok’a karşı olan ilgi devam edecek gibi gözüküyor.

Story

Son birkaç yılın en büyük sosyal medya trendlerinden olan story bu yılda etkisini katlayarak varlığını sürdürmeye devam ediyor.

Dijital dünyanın hızına ve insanların kısa dikkat sürelerine tatmin edici cevap veren story, hedef kitleye hızlı içerik sunma avantajı sağlıyor.

Kısa ve ard arda gelen hikayeler, kullanıcının uygulamada saatler geçirmesinde büyük rol oynuyor.

Snapchat’ten sonra bu özelliği kullanmaya başlayan, Instagram’da kullanıcılar story ile sadece fotoğraf paylaşımı yapabilirken şu an story özelliğinin geliştirilmesi sayesinde, fotoğraflara efektler, maskeler yapılabiliyor.

Bunun yanında storye eklenen anket, soru cevap gibi özellikler kullanımı artırıyor. Storylerin postlara kıyasla daha fazla etkileşim aldığını söylemek mümkün oluyor.

Facebook’ta story özelliğini kendine adapte eden uygulamalardan ve bu özellik bu mecrada da kullanımını arttırıyor.

Story ile markalar kendi reklamlarını yapabiliyor, etkileşim oranı yüksek olduğu için farklı insanların karşısına çıkma ihtimali artıyor. Kısa süreli olan bu ürün tanıtımı sayesinde markalar, tüketicilerin akıllarında kalmış oluyor.

Story özelliği ile ınfluencerlar da ürün tanıtımında bulunup, bahsettiği ürünü link olarak veriyor, bu durum tüketicinin direk ürüne ulaşmasını sağlıyor ve bu pazarlama da büyük bir katkı ve kazanç sağlıyor.

Reels

Instagram’ın yeni yeni hayatımıza giren kısa süreli video özelliği reels, 2022 yılı sosyal medya trendlerinden. Reels sayesinde efekt, ses ve bunların yanı sıra yaratıcı araçlar video çekerken de düzenlerken de kullanılabiliyor.

Instagram reels videolarını ‘’Kısa video, büyük sahne’’ olarak sunuyor. Eğitim videosu ve ürün eğitimi gibi yaratıcı ve orijinal içerikler oluşturmak için olanak sağlıyor.

Reels videoları, markalar için yeni ve cezbedici bir olanak bir sağlıyor.

5G teknolojisinin yaygın kullanıma başlanması ile beraber video tüketimi katlanarak artacak. Bu katlanışta kazancınızı arttırmak için özgün video içerikleri üretmeye hazır olun.

Influencerlar

influencer

Pandemi sonucunda oluşan kilitlenmeler fenomenlerin sosyal medyada trend olmasını desteklemiştir.

Bir marka ya da işletme sahibi olarak, sosyal medyada pazarlama stratejilerinize, sevilen ve inandırıcılığı yüksek bir influencer ile iş birliği yapmayı dahil etmek, ürünlerinize olan ilgiyi artıracak bir harakettir.

Influencer marketing, ürününüzü tanıtmanın en özgün ve ürünü almaya teşvik edici yollarından biri. Takipçileri ile etkileşim halinde, dürüst bir kişilik izlenimi veren, empati yeteneği gelişmiş influencerlar, başarılı olacak ve size de başarı getirecektir.

İnsanların satın alma eğilimlerinde büyük fark yaratan influencer marketing olgusunu daha köklü bir hale getiren ve özel bir kitle ile etkileşimi arttıran micro influencer marketing 2022 yılıyla beraber markalar tarafından daha cezbedici bir noktaya gelmiştir.

Milyonları bulan takipçi sayısına sahip influencera kıyasla, daha az sayıda fakat etkileşim oranı yüksek kitleye, hitap eden micro influencer ile ortak bir iş yapmak, sadık ve duygusal yönden gelişmiş, güven ve samimiyet arayan tüketiciler ile markanızın tanışmasını sağlayacaktır.

Ayrıca mikro influencer, topluluk yönetiminin de etkin bir parçası. Kendi içinde birbirine bağlı insanların örnek aldığı, izlediği ve toparlayıcı gücü temsilen bu influencerlar, daha özenli ve özgün içerikleriyle her kesimden işletmeye hitap ediyor.

Siz de eğer markanız için bir micro influencer ile çalışmaya karar verirseniz, bu markanızın sosyal medya platformlarında yükselmesini sağlayacak etkili bir girişim olur.

Size önerebileceğimiz tüyolardan biri, çalışmak isteyeceğiniz size ve markanıza uygun, insanlara etkili bir şekilde hitap eden micro influencerların listesini önem sırasına göre yapmak ve sonrasında onlarla samimi bir şekilde iletişime geçip, neler istediğinizi, beklentilerinizi açık bir şekilde anlatmaktır.

Zamana ayak uydurun ve sosyal medya platformlarında yerinizi alın.

Merhaba, Nasıl Yardımcı Olabiliriz?