Çözünürlük Nedir? Piksel Nedir?

Film izlerken ya da bir fotoğrafa bakarken görüntü kalitesi hakkında yorumda bulunmuşsunuzdur.  Görüntü kalitesi denilince akla ilk gelen kavramlar çözünürlük ve pikseldir. Çözünürlük ve piksel arasında resim ve boya arasında olduğu gibi ayrılmaz bir ilişki bulunur. Nasıl ki bir resim boyalar olmadan oluşamazsa pikseller olmadan da görüntü oluşamaz. Piksel nedir, çözünürlük nedir, aralarında nasıl bir ilişki vardır gibi konuya ilişkin sorularla beraber çözünürlük çeşitleri nelerdir HD çözünürlük nedir gibi soruların cevabını yazımızda derledik. 

Piksel Nedir? 

Nasıl ki canlılar hücrelerden oluşmuşsa görüntüler de piksel adı verilen karelerden oluşmuştur. Yani görüntüyü oluşturan temel yapı birimi piksel olarak adlandırılır. PPI (pixcel per inch) ile ifade edilen piksel yoğunluğu ise inç başına ne kadar piksel düştüğü ile ilgilidir. 1 inç 2.54 santimetreye karşılık gelmektedir. 1 inç içinde ne kadar fazla piksel barındırırsa görüntü o kadar keskin olur. Görüntüde toplam piksel sayısı yatay ve dikeydeki piksel sayısının çarpılması ile bulunur.

1280x720 çözünürlükte bir görüntünün piksel sayısı 1280 ile 720’nin çarpılması sonucu bulunur ki o da 921.600 pikseldir.

Çözünürlük Nedir?

Çözünürlük görüntünün yatay ve dikey eksendeki piksel sayısı ile hesaplanır. Coğrafya derslerinden hatırlarsanız haritalardaki ölçek kavramı görüntü için çözünürlük kavramına benzer nitelik gösterir. Her haritanın ölçeğine bağlı olarak gerçeği gösterme oranı farklıdır. Tıpkı bunun gibi görüntüde de piksel sayısına bağlı olarak görüntünün ayrıntıyı gösterme gücü kısaca görüntü kalitesi farklıdır. 

Piksel ve Çözünürlük Arasındaki İlişki

2 aynı boyutta ama farklı çözünürlüklerde olan fotoğraf düşünelim. Piksel sayısı arttıkça çözünürlük de o oranda artacaktır. Kesme şekerin suda çözünmesi oldukça zaman alırken, aynı miktarda toz şeker çok daha hızlı çözünür. Piksel sayısı aynı görüntüde arttıkça daha küçük karelerle görüntü oluşmuş olacağından çözünürlük artacaktır. Pikselleri kare kare gözüken bir görüntünün çözünürlüğü ise düşüktür. 1000 parçalı puzzle ile aynı boyutta 20 parçalı puzzle kıyas edildiğinde görüntü kalitesi 1000 parçalı olanda daha fazladır. 

Çözünürlük Çeşitleri

Çözünürlük oranının yatay ve düşey eksendeki piksel sayısı ile hesaplandığını söylemiştik. Yatay eksen genel olarak daha uzun olduğu için dikey eksendeki sayı ile çözünürlük ifade ediliyor. Örnek olarak 1280x720 (yatay x dikey) çözünürlük oranına sahip bir görüntünün çözünürlüğü 720p ile ifade ediliyor. 1080p, 720p, 480p, 360p, 144p çözünürlükleri karşımıza çıkabilecek olan çözünürlük çeşitleri. Ancak sadece bunlarla sınırlı da değil. Teknolojide kaydedilen ilerlemelerle beraber 4K, 8K yani 2160p ve 4320p çözünürlüklü görüntülere de ulaşıldı. 

“p” olarak çözünürlük oranı yanında yer alan kısaltma bilinenin aksine pikselin kısaltması değildir. Progressive scan ifadesinin baş harfi olan “p”, ilerici tarama anlamına gelmektedir. Eskiden çözünürlüklerin yanında yer alan “i” harfi ise aralıklı tarama anlamına gelen interlaced scan ifadesinin kısaltmasıdır. Aksiyon sahnelerinde akışın bozulmaması için görüntülerin ilerici tarama olması önemlidir.

En İyi Çözünürlük Hangisi

Çözünürlük oranları arttıkça görüntü kalitesinin arttığını söylemiştik. Bu durumda en iyi görüntü 8K çözünürlük olan 4320p’den elde edilecektir. HD olan çözünürlükler 720p’den başlar. 1080p Ful HD adını alır. Görüntü kalitesi için ne kadar yüksek çözünürlük oranı varsa o kadar iyidir. Ancak internetiniz yeterli indirme hızına sahip değilse yüksek çözünürlüklerde izlediğinizde donmalar yaşayabilirsiniz.

HD, Ful HD, 2K, 4K, 8K Çözünürlük Farkları

HD çözünürlük High-Definition kelimelerinin baş harflerinin yan yana gelmesi sonucu oluşmuş, çözünürlük kalitesinin yüksekliğini bildirir kısaltmadır. Daha evvel belirttiğimiz gibi 720p çözünürlük HD olarak adlandırılırken 1080p Ful HD adını alır. HD ya da Ful HD bilgisayar, tablet, telefon gibi birçok elektronik cihazda karşımıza çıkar. Cihaz alırken HD ya da Ful HD özellikte olmasına dikkat edebilirsiniz. 

2K sinemalardaki çözünürlük formatı olarak karşımıza çıkar. Bu çözünürlük satın aldığımız elektronik aletlerde bulunmaz. 

4K çözünürlük teknolojisi ise yeni üretim televizyonlarda bulunmaktadır. Uzun süre aynı televizyonu kullanacaksanız 4K özellikli bir televizyon almanız iyi olur. 

8K şu an için en yüksek çözünürlük fakat birkaç deneme yayını dışında 8K çözünürlükte görüntü içeren teknolojik ürün bulunmuyor.

2K, 4K ve 8K çözünürlükten bahsetmişken “K” ifadesinin nereden geldiğini de açıklayalım. Yunancada bin anlamına gelen “kilo” kelimesinin baş harfidir. 2K iki bin piksel, 4K dört bin piksel ve 8K ise sekiz bin piksel içerir. 

16K çözünürlükten bahsedilse de çıkıp çıkmayacağı gelecek senelerde kendini gösterecek olan bir mevzu. Ancak şu an için en azından aldığınız cihazların görüntü kalitesinin HD olması bir gereklilik. 

Çözünürlük İyileştirme

Arkadaşının telefonuyla kendi telefonun farklı modelse ikiniz aynı manzarayı aynı açıdan, aynı mesafeden çekseniz bile çekim kalitesinde farklılık olabilir.  Fotoğraf çekmeyi seven biriyseniz çözünürlüğü iyi bir cihaz almanız gerekebilir. 

Bununla beraber çekilmiş olan bir fotoğrafı daha kaliteli hale getirmek için farklı uygulamalar mevcuttur. İnternetten bulabileceğiniz bu uygulamaların bazıları ücretli bazıları ücretsizdir. Bu uygulamalar sayesinde fotoğrafınızı ilgili alana ekleyerek çözünürlüğün iyileşmesini sağlayabilirsiniz. 

Başta da belirttiğimiz gibi her fotoğraf için tek tek çözünürlük iyileştirmek yerine çözünürlüğü iyi olan bir cihaz alarak uğraşmaktan kurtulmuş olursunuz. 

Merhaba, Nasıl Yardımcı Olabiliriz?