Gelişen teknoloji ve pandemi sebebiyle uzun süre evlere kapanmamız ile beraberinde büyüyerek ve büyümeye devam ederek hayatlarımıza eşlik eden e-ticaret, gün geçtikçe bünyesine farklı marka ve firmaları dahil ediyor.

E-ticaret artık çoğumuz için alışverişte ilk seçenek oluyor. Geniş ürün yelpazesi, tüketici yorumu, fiyat karşılaştırması gibi çeşitli avantajlar e-ticaret ile bize gündelik hayatta alışveriş yapabileceğimiz mağaza ve dükkanlardan kısacası işletmelerden çok daha fazla seçenek sunuyor.

E-ticaret Sitesi Nedir, Nasıl Alınır?

İki taraflı kazançların fazlasıyla olduğu e-ticaret sayesinde işletmeler, geniş bir müşteri kitlesine sahip oluyor ve doğru adımları atarak, büyük kazançlar ve başarılar sağlayabiliyor.

Çağa ayak uydurmanın ve zamanın ritmine kapılmanın bir parçası olan e-ticaret için sizde eğer bir adım atmak istiyorsanız, bu yazımızda E-ticaret ile ilgili sorularınıza cevaplar bulacaksınız.

E-ticaret Nedir?

E-ticaret; 1995 yılından sonra küresel olarak internet kullanımının artmasıyla beraber ortaya çıkan, çeşitli ürün ve hizmetlerin tüketiciler ile elektronik ortamda buluşmasını ifade eden ticaret türüdür.

E-ticaret; içerisinde ürün satışı, dağıtımı, ödemesi ve reklam süreçlerini barındıran geniş ve farklı bir sanal dünyadır.

Geleneksel, alışılagelmiş ticaretin, internet ya da mobil platformlarda gerçekleşmesi ile e-ticaret neredeyse herkes tarafından bilinen bir yeni nesil alışveriş haline gelmiştir.

E-ticaret Sitesi Nedir?

E-ticaret sitesi; e-ticaret dünyasının farklı ve geniş evreninde, bir firmanın dükkânın yeri, yerinin sokağı, mahallesi, şehri ve hatta belki ülkesidir. Bir e-ticaret sitesi; firmanın kimliği ve yüzüdür, firmanın sektörü, ürünleri, iletişim bilgileri, mağazasının yeri gibi çeşitli ve gerekli tüm bilgiler, bu ticaret sitesinin içerisinde kişilere ve kitlelere sunulmaktadır.

E-ticaret neden iyi bi’ fikir?

Türkiye genç nüfusu yüksek, internet kullanımının ve mobil internet abone sayısının güncel olarak sürekli arttığı bir ülke. Bu sayede e-ticaret gün geçtikçe büyüyerek gelişimine devam ediyor. Gerek üreticiler gerek perakendeciler için büyük fırsat ve olanakların kapılarını açıyor.

Ticaret deneyimine sahip olanlar ve yerel müşterilerden ziyade yeni müşteriler ile müşteri kitlesini büyütmek isteyenler, ticaret deneyimi olmadığı halde bi’ fikrim var diyerek internet ortamında bu fikri gerçekleştirmek isteyenler. E-ticarette herkesin fikrine uygun bir iş modeli var.

Yeni iş dünyasının içerisinde yeni girişimlere, yeni fikirlere büyük bir yer var. Doğru ürün, doğru müşteri bağını oluşturduğunuz taktirde- ki bunu başarmak, dünyamızda bulunan somut iş sektöründen çok daha kolay- 7/24 açık olan ve para kazandıran bir dijital mağazaya sahip olabilirsiniz.

Tüketiciler için internet alışverişi nasıl daha kolay, pratik ve cezbedici ise, internet mağazasına sahip olmakta somut bir mağazaya nazaran daha basit ve daha uygun maliyetlidir.

Sanal mağazanızı dilerseniz, somut mağazanızın destekleyicisi, bilinirliğinizi arttıran ve hedef kitlenizi büyüten bir unsur olarak tercih edebilir ve işlerinizde yüksek kar elde edebilirsiniz.

E-ticaret İş Modelleri Neler?

  • Firmadan Tüketiciye (B2C)

Business to customer (B2C), Türkçe karşılığı olarak firmadan tüketiciye anlamına gelmektedir. Bu iş modelinde firmalar, sundukları ürün ve/veya hizmeti direkt olarak tüketiciye satarlar. Tüketici ilgili siteye girer, ürün kataloğunu inceleyerek ve çoğu zaman ürünün fotoğraflarını, ayrıntılarını ve bilgilerini görerek, istediğini ürünü/ürünleri seçerek sipariş eder.

  • Firmadan Firmaya (B2B)

Business to business (B2B), Türkçe karşılığı ile firmadan firmaya modelinde, firmalar firmalara satış yapar. Alıcı firma ürünleri toptan alarak perakende satar veya ihtiyaçları sebebiyle toptan alım yapar.

  • Tüketiciden Tüketiciye (C2C)

Consumer to Consumer (C2C), Türkçe karşılığı ile tüketiciden tüketiciye iş modelinde, profesyonel satıcı olmayan tüketiciler, genellikle ikinci el olmak üzere, (telefon, mobilya, kıyafet, otomobil gibi) satış yaparlar, bu tür alışverişlerin sağlandığı siteler C2C yelpazesinde yer alan sitelerdir. Çoğu site, bu satışlardan komisyon, ilan ücreti ve/ veya işlem ücreti alır.

E-ticaret ile Neler Satabilirsiniz?

Yasalar çerçevesinde, yasaların onay verdiği ölçüde, dijital ortamda her şey satılabilir. Tekstil ürünleri, kıyafet, takı, elektronik ürünler, kitaplar, hobi ürünleri, ofis malzemeleri, ev aksesuarları, aklınıza gelebilecek her farklı ürün internet ortamında alıcıları ile buluşabilir.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta, herkesin her yerde, her sitede kolaylıkla ve sayısız seçenek ile ulaşabileceği bu ürünleri, bir farklılık, farklı bir avantaj sağlayarak satışa sunmaktır. Aksi taktirde rekabet etmekte zorlanabilirsiniz.

İnsanların ihtiyaçlarına cevap veren, işlevsel, hayat kolaylaştırıcı, sorun çözücü ya da eğlenceli ürünler ile tercih edilir olmalısınız.

Müşteriye ulaşım sürecince, bozulmayacak ve hasarsız bir şekilde teslim edilecek ürünler tercih etmeniz diğer önemli noktalardan biri. Kargo kısmında iyi işler çıkarmalı ve müşteri memnuniyetini göz önünde bulundurmalısınız.

E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler Neler?

  • Yazılım/Altyapı

E-ticaret sitesi kurulumunda en önemli karar ve sitenizin yapı taşı olan, e-ticaret altyapısı/yazılımı, sonradan değiştirmesi özellikle işler büyüdükten sonra çok zor olan bir tercihtir. Bu sebeple ilk adımdan itibaren ihtiyaçlarınıza ve ileride olası öngördüğünüz ihtiyaçlarınıza uygun, genişleyebilen bir altyapı/yazılım tercihi doğru bir adımdır.

  • SaaS Ticaret Paketleri

En çok tercih edilen ‘’anahtar teslim’’ bir çözüm olarak, e-ticaret paketleri sunan bir firma ile iletişime geçiyor ve size uygun özelliklere sahip paketi seçerek (genellikle 1 yıl olmak üzere) abone oluyorsunuz. Bu paketler içeriğinde genel olarak, hosting, SSL, hazır tasarım şablonları ve sanal POS gibi ödeme yöntemleri bulunuyor.

Fiyatı daha yüksek paketlerde ise, mobil uygulamalar, mobil ödeme yöntemleri, hediye çeki sistemi, indirimli kargo, pazar yeri entegrasyonları gibi ek özellikler dahil oluyor.

Böyle bir yazılım tercihi, kısa bir eğitimin ardından hazır tasarımlar arasından tercih yaparak ürünlerinizi ekleme, siteyi tek başına yönetebilme olanağı sunuyor. İhtiyaç halinde telefon desteği ile iletişime geçebileceğiniz kişilerin olması işinizi kolaylaştıran ve fazla teknik bilgiye ihtiyacınızın olmadığı, avantajlı bir seçenek olarak öne çıkıyor.

  • Açık Kaynaklı Yazılımlar

Açık kaynaklı yazılımların çekirdeği, çoğunlukla ücretsiz bir şekilde hizmete sunuluyor. Bazı ek özellikler için eklentiler ve tasarım şablonları ücret karşılığında tüketicinin ihtiyaçlarına cevap veriyor. Bu tür yazılımlarda, kendi e-ticaret sitenizi oluşturmak için web tasarımı, site yönetimi, sanal POS entegrasyonu gibi konular üzerinde bilgi sahibi olmanız ve tecrübe gerekiyor. Diğer bir seçenek ise bir uzman ile çalışmak oluyor. Açık kaynaklı bu yazılımlar size daha fazla özelleştirme olanağı sunarken, teknik bilgisi olmayanlar için bu yazılımlar kurulum ve özelleştirme aşamasında zorlayıcı oluyor.

  • Özel Yazılım Geliştirme

Hazır yazılımların size uygun olmadığını ve ihtiyaçlarınıza cevap vermeyeceğini düşündüğünüzde akla gelen bu seçenek size sıfırdan bir altyapı oluşturma imkânı sunuyor. Fakat bu işlem için profesyonel bir web tasarımcı ile anlaşarak uzun süreli ve yüksek maliyetli bir sürece girmeniz gerekiyor.

  • Alan Adı/Domain

Alan adı, web sitenizin www.example.com şeklindeki adresidir. Alan adları kalıcı olarak satılmak yerine, yıllık olarak kiralanır ve yıllık ödemenin ihmali ile alan adınız başka birinin olabilir.

Kullanabileceğiniz sayısız alan adı arasından .com, .net gibi aşina olunan uzantıları tercih etmek doğru ve faydalı bir tercih olacaktır.

  • Barındırma/Hosting

‘’Barındırma’’ anlamı taşıyan hosting, içeriğinizin barındırıldığı yer olarak sitenizin fotoğraf, metin gibi dokümanlarının tutulduğu ortamdır. Hazır bir e-ticaret altyapısı tercihinde hosting hizmete dahil olabilir fakat kendi hosting alanınızı oluşturacağınız bir yazılım tercihinde, yazılımının ihtiyaçlarına cevap verecek bir hosting planı seçmeniz gerekir.

  • Ödeme Yöntemleri

Online alışveriş deyince akla ilk gelen ödeme yöntemi kuşkusuz kredi kartı oluyor. Kredi kartı ile ödeme almak için ‘’Sanal POS’’ sahibi olmanız şart oluyor, Hazır e-ticaret altyapıları, bankalar ile anlaşmalı olduğundan size çaba harcatmadan sanal POS desteği verebiliyor.

Kendi yazılımınızı kurarak yola çıkacaksanız, bankalar ile görüşerek sanal POS sahibi olabilir veyahut bir ödeme servis sağlayıcı ile beraber çalışabilirsiniz. Alternatif seçeneklerde ise havale/EFT, kapıda ödeme, mobil ödeme, elektronik para ile ödeme yöntemleri karşınıza çıkıyor.

E-ticarette Satıcı İçin Avantajlar Neler?

  • Düşük maliyet

Mağaza kirası, mağaza tasarımı, tabela tasarımı, ürün stoklama gibi çeşitli somut ihtiyaçlar için maliyet kalemlerini baştan silerek e-ticarete atılmış oluyorsunuz. Somut mağazalara kıyasla en büyük avantajınız bu düşük maliyet getirisi oluyor. İşleri tek başınıza büyüterek ilerleyebiliyor ve gerek duymadıkça bir eleman çalıştırmanıza ihtiyaç olmayabiliyor. Diğer büyük bir artı ise dijital reklam maliyetinin geleneksel reklamlara kıyasla çok daha uygun maliyetlerde olması.

Sadece bu avantaj bile e-ticaret dünyasına atılmak için oldukça mantıklı ve kazançlı bir sebep oluyor.

  • Daha Geniş Kitlelere Ulaşma Olanağı

Fiziksel mağaza size sabit bir konum verir sadece mağazanıza gelen kişiler sizin müşteriniz olabilir. Ürünlerinize ilgi duyacak birçok kişinin mağazanıza gelme ihtimali ve/veya zamanı olmayabilir ve diğer bir ihtimalle ise mağazanızın varlığından haberi dahi olmayabilir.

Fakat e-ticarette durum tam tersidir, tüm ülkeye hatta dünyaya hitap edebilir ve alıcılarınızla kolaylıkla buluşabilirsiniz. Somut mağazanız ile asla ulaşamayacağınız kişiler, e-ticaret ile devamlı müşteriniz olabilir.

Birkaç tık ile sayısız müşteri, mağazanızın kapılarını kolaylıkla aralayarak ürünlerinize ve/veya hizmetlerinize ulaşabilir.

  • Detaylı Ürün Tanıtımı

Mağazanızda bire bir müşteriler ile ilgilenme ve ürün tanıtımı yapma seçeneğiniz bulunmayabilir. Ürünü kutusundan çıkararak gösterme şansınız olmayabilir. Fakat e-ticaret siteniz sayesinde ürün hakkında detaylı bilgiler bulundurma, çeşitli görseller ile destekleme ve video ekleme gibi birçok seçenek ile müşterilerinizin çeşitli soru ve meraklarına cevap verebilirsiniz.

  • Ölçeklenebilirlik ve Büyüme

Somut mağazanızı büyütme ve/veya yeni bir şube ile halka açılma seçeneğiniz zor, uzun zaman alacak ve maliyeti yüksek olan, iyi düşünmeniz gereken bir iştir. E-ticarette ise müşteri tabanınızı artırmanız yeterlidir. İsteğe göre ürün envanterinizi artırabilir veyahut azaltabilir, Google, Instagram gibi sosyal mecralara ayırdığınız bütçeyi anlık olarak düzenleyebilir, değişiklikler yapabilirsiniz.

E-ticaretin Müşteri İçin Avantajları Neler?

  • Pratiklik

Sanal mağazalar 7/24 açık olan ve alışveriş olanağı sunan sitelerdir. Bu sayede müşteri, istediği saat ve yerde, alışveriş yapabilir ve alışveriş için mağaza gezmeye vakti olmadığı zamanlarda, kolaylıkla web sitelerden alışveriş yapabilir.

Günün en yoğun anından, en rahat zamanına kadar, dilediği her yerde, evde, yatakta, dışarıda, kafede, iş yerinde, ulaşabileceği alışveriş imkânı harika bir seçenektir.

Bazı müşteriler, kalabalıktan ve kendileri ile sürekli ilgilenerek başında bekleyen satış elemanlarından hoşlanmazlar. Sanal mağaza bu tip müşteriler için ideal bir alternatiftir.

  • Ürün Çeşitliliği ve Karşılaştırma

Müşteri, aradığı ürün için sayısız marka, alternatif, model ve çeşidi e-ticaret sitelerinde kolaylıkla bulabilir. Özellik ve fiyat karşılaştırması yapabilir. Kendisine en uygun ürünü seçerek verimli bir alışveriş sağlayabilir.

  • Ekonomik

E-ticaret sitelerinde operasyonel maliyetler daha düşüktür. Bu durum ürünlerin fiyatlarına yansır. Aynı ürün, somut mağazalarda genellikle daha yüksek fiyatlıdır.

E-ticaret Sitesi Kurmanın Maliyeti Nedir?

  • Şirket Kuruluşu

Satacağınız ürünler için fatura düzenlemeli ve vergi ödemelidir. Bunun için bir şirketin olması şarttır.

Eğer bir şirketiniz yoksa, önce şirket kurmanız gerekmektedir. Var olan bir şirketi, sanal ortama taşımak planlanıyorsa bunun için yeni bir şirket gerekmemektedir. Şirket kurmak için bir muhasebeci ile iletişim kurarak bilgi almak ve işinize uygun şirket türü için seçim yapmanız atmanız gereken adımlardan biridir. Kuruluş maliyeti değişkenlik gösterir, muhasebe hizmeti için her ay belli bir ücret ödenmesi gerektiği de unutulmaması gereken detaylardan biridir.

  • E-ticaret Altyapısı

Burada maliyet ne kadar kapsamlı bir site istediğinize ve hangi seçecek ile ilerleyeceğinize göre değişkenlik gösterir. Site kapsamı genişledikçe ve özelleştikçe maliyet buna paralel olarak artacaktır.

  • Web Sitesi Tasarımı ve Kurulumu

Kendi sitenizi kurmayı tercih ettiyseniz, size yardımcı olacak bir ajans veyahut freelancer (serbest çalışan) bir uzman ile anlaşmanız gerekmektedir. Anlaştığınız firma veya şahıs, istekleriniz doğrultusunda size tek seferlik bir tasarım ve kurulum bütçesi çıkaracaktır. Site kurulumu tamamlandıktan sonra talep edeceğiniz ekstra özellikler, güncellemeler ve değişiklikler için ek ödeme yapmanız gerekecektir.

  • Ödeme Yöntemi

Sanal POS hizmeti aldığınız, banka veya ödeme servis sağlayıcıları yaptığınız her satıştan belli bir komisyon alacaktır. Taksitli satışlar sonucu bu komisyon oranı artarak değişkenlik gösterebilir. Banka tercihine göre değişmekle beraber, sanal POS için aylık sabit bir ücret ödemeniz gerekebilir.

  • Alan Adı

Alan adı fiyatı, istediğiniz alan adı uzantısına ve kayıt kuruluşuna göre değişkenlik gösterir.

  • Barındırma/Hosting

Hazır bir e-ticaret paketinde alan adı alacağınız hizmete dahil olabilir. Hosting/Barındırma hizmetini eğer kendiniz alacaksanız güvenilir bir firma ile çalışmak önemli ve özen gösterilmesi gereken bir konudur. Paylaşımlı, kişisel sitelere yönelik ucuz hosting/barındırma paketleri e-ticaret için pek uygun olmayabilir.

  • SSL Sertifikası

Veri iletişiminde güvenliği sağlama amacı ile SSL sertifikası, e-ticaret dünyasının olmazsa olmazıdır. SSL sertifikası, hazır e-ticaret paketinize dahil olabilir, hosting/barındırma paketinizin içerisinde olabilir veyahut sizin eklemeniz gerekebilir.

  • Gönderi/Kargo

Ürünlerinizi göndermek için size uygun bir kargo firması ile anlaşarak kargo maliyetini düşürebilirsiniz. Bunun için kargo firmalarının size yakın şubeleri ile iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz.

  • Zaman

Sitenizi oluştururken harcayacağınız zaman da söylememiz gereken maliyetler arasında yerini almaktadır;

  • Şirket kuruluşuyla uğraşmak,
  • E-ticaret paketiniz hakkında bilgi almak,
  • Paket tercihi yerine yöneldiğiniz diğer seçenekler doğrultusunda teknik olarak kendinizi geliştirmek,
  • Özel bir tasarım isteğiniz varsa, tasarımcınız ile zaman geçirmek,
  • Satacağınız tüm ürünlerin fotoğraf, video ve ürün bilgilerini siteye eklemek gibi yaklaşık bir ay sürecek bir zaman ile hayalini kurduğunuz web sitesi ile sanal dünyada kavuşabilirsiniz.

E-ticaret Sitesi Nasıl Alınır?

E-ticaret sitesi direkt olarak alınabilecek bir sanal yapıdan ziyade, yazımızda bahsettiğimiz gibi çeşitli seçeneklerden, süreçlerden geçerek kişinin/firmanın isteği doğrultusunda kademe kademe ilerleyen bir olgudur.

E-ticaret sitesinin altyapı tercihinden itibaren, farklı seçenekler ve maliyetler bulunmaktadır. Bu konu hakkında detaylı ve uzman bilgisi almak için bizimle iletişime geçerek, tüm sorularınızın cevaplarına ve dijital dünyadaki yerinize ulaşabilirsiniz.

Merhaba, Nasıl Yardımcı Olabiliriz?