1940-1950 yıllarında hayatımıza ilk örnekleriyle giren flat design, Türkçeye uyarlandığında düz tasarım anlamına gelebilecek bir tasarım şeklidir. İlk çıktığı dönemlerde rağbet görmemiş ve geri planda kalmıştır bu durum 2013, 2015 yılları arasında değişmiş ve trend olmayı başarmıştır.

Microsoft’un Windows 8 arayüzü için flat tasarım tercih edilmiş ve ios7’de yine flat tasarım ön planda tutulmuştur.

flat tasarım nedir

Gün geçtikçe trendlerle fazlasıyla kendinden söz ettiren bu tasarım, web sitesinden tutunda kullandığımız bazı cihazların arayüz özelliğinde de sık sık karşımıza çıkmaya başlamıştır.

Bu yazımızda, son zamanların trendler kralı flat tasarım hakkında neler söylemişiz, birlikte bakalım.

Flat Tasarımın Özellikleri

flat-dizayn

Minimalist tasarım odaklı flat tasarım tamamen sadelikten yana, karmaşıklıktan uzak animasyon, efekt ve üç boyutlu özellikler barındırmayan gösterişten uzak, düz bir tasarım anlayışıdır.

En önemli yapı taşlarından biri şüphesiz sadeliktir, süslemeler, ekstra özellikler kullanılmaz. Tercih edilen kenarlar sade ve köşeli biçimlerdir. Basit elementler ve alanlar tercih edilir.

Sadelik ve basitlik burada bir aradadır fakat kesinlikle ikisi birbiriyle bir tutulmamalı, ayrı iki kavram olarak burada bir bütün şeklinde bulundukları göz ardı edilmemelidir.

Sadelik bu tasarım anlayışında göz yormamak, kullanıcı odaklı ve işlevsel olarak göz alıcı olmayı da başarmak demektir. Basitlik ise algılama da kolaylık ve uygulama da kolaylık demektir. Flat tasarım bir web sitesi karmaşayla, kullanım zorluğuyla sizi yormaz. Basitlik işlevseldir.

Detaylardan arındırılmış; gölge, kabartma gibi nesneye boyut kazandıracak efektlerden arındırılmış, objelerin gerçek hayattan bağını kopartmış, iki boyutlu bir tasarım anlayışı, flat tasarımlar.

Tipografik estetik, flat tasarım için önde gelen unsurlardandır, yazı tiplerinden web siteniz için en doğru, en uygun olanını seçmeniz gereklidir, genellikle büyük harf kullanımı tercih edilir.

Web siteniz ideal font seçimi ile güçlendirilmeli ve cesur, sert düz tasarım geçişlere büyük fontlar eşlik etmelidir. Yazılarınız için tercih edeceğiniz renkler siteniz ile genel bir uyum içerisinde olmalı ve tamamlayıcı görünmelidir.

Flat tasarımın en keyifli yönlerinden biri de kesinlikle, capcanlı, pastel ve/veya mat renk tonlarıdır. Tasarımınız için 6-7 farklı renk paleti kullanabilir, logo renklerinizden yola çıkarak uyum içerisinde bir şölen hazırlayabilirsiniz.

Her menü ve buton için farklı bir renk seçeneği ile ilgi çekici bir web tasarımı oluşturabilirsiniz. Farklı ve canlı renkler büyük avantajlardır.

Flat Tasarımda Öne Çıkanlar

  • Flat tasarımlarda ilk göze çarpan sadeliktir. Göz yormaz, sadece gerekli olan şeyler tüm duruluğuyla oradadır. Karmaşa yoktur, uyum vardır. Renklerin uyumu, renklerin yazılarla uyumu ve logo ile uyumu bulunmaktadır.
  • Gereksiz her şeyden arınmış, kullanıcı odaklı hatta kullanıcıya yarar ve pratiklik sağlayan bir anlayış söz konusudur.
  • 3 boyutlu tasarım elemanları, efektler, gölgeler bulunmadığı için geometrik şekiller ön plandadır.
  • Öne çıkan diğer bir etken ise fotoğraf seçimidir, olabildiğince kaliteli, web site ve hatta logoda ki renkler ile uyumlu fotoğraflar göz alıcı ve diğer sitelere kıyasla ön plana çıkarıcı bir olgudur.
  • Eğlenceli ve keyifli bir gezinti sağlamanın, tasarım anlayışını gözler önüne serer.
  • Gösterişten ve gösterişin getirdiği bütün gereksiz kalabalıktan uzaktır.
  • Flat tasarım kelimelere önem verir, bu kullanıcının daha anlamlı ve fayda sağlayabileceği içerikleri ulaşabilmesi demektir. Kelimeler içerisinde de laf kalabalığına yer yoktur. Doyurucu ve niteliklidir.
  • Minimalist felsefe bu tasarım anlayışının eksenidir.

Günümüzde dilerseniz göz atabileceğiniz onlarca flat tasarım örnekleri vardır ve süreç ilerledikçe bu örnekler çoğalmaktadır.

Flat Tasarımın Diğer Tasarım Anlayışlarından Farkı Nedir?

Flat tasarım diğer tasarım anlayışlarına oranla daha kaliteli, daha profesyonel ve dikkat çekici bir ön izlenim bir algı oluşturur. Ayrıca daha anlaşılır, daha hızlı ve kolay anlaşılır bir tasarıma sahiptir.

İstatistikler gösteriyor ki karmaşık yapıya sahip olan sitelerin trafik oranları daha düşük. Hatta karmaşık bir site tasarımıyla kullanıcılar karşılaştığı anda siteyi terk ediyor.

Dikkat ederseniz, zengin gereçlere sahip sitelerde, gözler sürekli olarak sayfanın çeşitli yerlerine dağılmış bulunan materyallere kayar. Bu dikkat dağınıklığı ve odaklanma sorunu yaratabilir. Sonuç olarak gözler yorulur, kafa karışıklığı olur.

Fazla yazı ve resmin tıkış tıkış olduğu bir web site sayfası, zihnimizde olumsuz bir etki ve izlenim oluşmasına sebep olur.

Flat web tasarımlar, diğer sitelere kıyasla daha önde rol oynar ve birçok açıdan tercih sebebi olur.

Animasyon, efekt ve üç boyutlu tasarım elemanlarının yokluğu bir siteyi karmaşadan uzaklaştırdığı gibi bununla beraber site hızını olumlu bir şekilde etkiler ve bu sayede daha hızlı bir siteye sahip olursunuz.

Daha hızlı bir web site rakiplerinize kıyasla tercih edilmenizi sağlar. İlk açılışta yavaş yüklenen bir site kayıp demektir, kullanıcı yüksek ihtimalle beklemek yerine diğer seçenekleri incelemeye başlayacaktır.

Yine aynı sebeple bir kullanıcı site içerisinde gezerken yaşayacağı bir yavaşlık/aksaklık sebebiyle siteyi terk edecektir.

Flat tasarımda yazı puntoları iridir. Bu daha okunaklı yazılar bir avantajdır. Göz yoran yazı boyutları ve puntoları flat tasarımın içerisinde yoktur.

Diğer siteler içerisinde bulunan efektler, animasyonlar, 3 boyutlu tasarım öğeleri flat tasarım anlayışında bulunmaz. Tüm web sayfası seçeneklerini tek bir ekranda görebilme kazancını sağlar. Flat tasarımın en belirgin özelliği, tüm ögelerin bir sayfada bulunmasıdır. Rengarenk menü butonları sayesinde, içerikli alakalı diğer sayfalara da pratik bir şekilde ulaşılmış olur.

Kısacası gereksiz tüm ayrıntılardan kurtulduğunuz anda en etkili ve en işlevsel tasarıma ulaşmış olursunuz.

Merhaba, Nasıl Yardımcı Olabiliriz?